De Voorstelling

Over Aan Tafel!

‘Hoe smaakt jouw thuis?’

Theatermaker Annemarie de Bruijn trok met die vraag Amsterdam in en trof een rijke keuken. Samen met filmmaker Jasper Masthoff en decorontwerper Reier Pos maakte zij een multimediaal diner over eten en de grappige, mooie, ontroerende of belangrijke herinneringen die daaraan vastzitten.

Eet mee aan een interactieve tafel en maak kennis met het meisje wiens moeder niet kon koken en elke dag weer opzag tegen het moment dat er ‘aan tafel!’ geroepen werd. Schuif aan bij een Gambiaanse die haar heimwee stilt door haar voordeur permanent open te zetten en iedereen uit te nodigen mee te eten. Hoor hoe thuis smaakt als je moeder er nooit was. Leer over een man die kookt alsof hij schildert maar het met grote moeite opeet. Kom aan tafel zitten en ervaar hoe samen eten verbindt. Want wie samen het brood breekt, breekt minder snel elkaars nek.

Een Amsterdamse hutspot aan recepten en herinneringen. Met een snufje heimwee.

Aan Tafel! is een theatrale belevenis met kleine hapjes. Deze voorstelling was van november 2018 tot en met februari 2019 te zien in Amsterdam en omstreken. Neem nu een duik in de wereld van smaakverhalen via dit online platform.

Een goede maaltijd brengt goede mensen samen.

Socrates

multimedia diner

Aan Tafel! is een multimedia diner over de smaak van thuis. Het gaat niet over de kwaliteit van het eten, maar over de grappige, mooie, ontroerende of belangrijke herinneringen die daaraan vast zitten.

Aan Tafel! is een project met een community-art karakter dat bestaat uit een serie mini-documentaires, een beeldende kunstinstallatie en een theater performance die eind 2018 te zien was in Amsterdam. Deze elementen functioneren afzonderlijk, maar ondersteunen elkaar ook. Er is als het ware sprake van transmediale storytelling, want het complete verhaal ontvouwt zich via verschillende media.

Binnen dit online platform worden de diverse verhaallijnen niet alleen digitaal samengebracht, maar breidt het verhaal zich tevens uit. Zie het als een hutspot aan herinneringen. Iedereen wordt uitgenodigd een persoonlijk smaakverhaal toe te voegen.

Broodnodig!

‘Wie samen het brood breekt, breekt minder snel elkaars nek’, aldus theatermaker Annemarie de Bruijn. Een motto die de kern van het project goed belichaamt. Ook in het welzijnswerk worden vaak projecten uitgevoerd waarbij gezamenlijk eten wordt ingezet voor het bevorderen van sociale cohesie. Het is een universeel onderdeel van het dagelijks leven en gaat altijd gepaard met herinneringen en tradities. Het delen van je ervaringen zal het begrip voor elkaar bevorderen. Het maatschappelijk geëngageerde element geeft de voorstelling een community-art karakter. Dit maakt de ervaring persoonlijker en betekenisvoller.

Aan Tafel! bevat veel herkenbare aspecten en is voor iedereen toegankelijk. Met dit project willen we het cultureel bewustzijn vergroten en meer saamhorigheid creëren.

Waar Aan Tafel!

Aan Tafel! is een project van CC Amstel, het nieuwe podiumland van Zuid. Het is een cultureel clubhuis in Amsterdam waar ontmoetingen plaatsvinden en werelden verrijkt worden. Deze multimedia voorstelling was van november 2018 t/m januari 2019 te zien in Amsterdam en omstreken. Nu kun je een duik nemen in de wereld van smaakverhalen via dit online platform.

CC Amstel is er voor mensen die graag breder naar de werkelijkheid willen kijken en die nieuwsgierig zijn. Onze missie is om mensen te raken en te verbinden door middel van alle mogelijke vormen van (podium)kunst. En hoe is dat beter toe te passen dan door bezoekers samen aan een lange tafel te laten plaatsnemen. Zo verbinden we theater met buurt, artistiek met maatschappelijk, lokaal met globaal, vertrouwd met experimenteel.

Over CC Amstel

CC Amstel maakt en presenteert theater in samenspraak met haar directe omgeving. Daarom blijven wij niet alleen in ons gloednieuwe gebouw, maar gaan we ook de wereld in met locatieproducties en communityprojecten. We onderhouden contact met de buurt om te weten wat er speelt. We hopen dat onze buren ons net zo goed weten te vinden, inspireren en raken, als wij hen.

Aan Tafel! is in 2015 in een Haagse context geproduceerd en uitgevoerd door NTjong (nu Het Nationale Theater). CC Amstel heeft deze productie herontwikkeld als een Amsterdamse editie. In deze vernieuwde uitvoering zijn de non-fictie filmportretten opnieuw gemaakt met Amsterdamse verhalen en beelden.

Het Aan Tafel! team

Concept, spel: Annemarie de Bruijn (Het Vijfde Bedrijf)
Film: Jasper Masthoff (Pounding Pictures)
Decor: Reier Pos
Online platform: Studio Alloy
Techniek: Arjan Kruidhof, Noud Nijssen
Productie: Loulou Sjerps
PR en marketing: Rinske Verdult, Julia Rachman
Koks: Camille Straatman, Izzy Sallayb
Coördinatie bediening: Alejandra Zabala, Merel van den Berge
Campagnebeeld: Studio Johan Nieuwenhuize
Scenefotografie: Laura Bakker
Naar concept van: NTjong
Mede mogelijk gemaakt door: Stadsdeel Zuid, AFK, BankGiro Loterij Fonds
Met dank aan: Bintoe, Peter, Vahab, Saskia, Izzy, Annie, Loes, Peter, Anna, Hannie, Youssef, Kheira, Itique, Ed, Lucien, Huub, Amsta Sarphatihuis, Mariska Atmodimedjo, Linda Ruiter, Arend Driessen, straatpastoor Hanna Wapenaar, Saskia’s huiskamerrestaurant
Aan Tafel! is ontwikkeld en gemaakt door NTjong tijdens Urban Stories 2015

Geur en smaak hebben geen eigen centrum in de hersenen. Als je iets ruikt of proeft, wordt de herinnering opgeslagen in het centrum voor zicht, gehoor en gevoel.

Wist je dat...

 

Stap 1 van 2

©© Amstel 2020

De website van Aan Tafel! gebruikt cookies voor functionele en statistische doeleinden. Bij bezoek aan de website geef je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.