De Voorstelling
Play
Het smaakverhaal van

Baklava

De baklava en de boter moeten één geluid maken. Dan weet je dat ie goed gelukt is.

Baklava

De baklava en de boter moeten één geluid maken. Dan weet je dat ie goed gelukt is. Als je baklava in de winkel koopt, is het altijd in mooie rechte blokjes gesneden. Maar als je het thuis op gaat eten, hoef je daar natuurlijk geen rekening mee te houden.

Recept voor de baklava van 
115 gram diepvries filodeeg
200 gram ongebrande walnoten
1 tl kaneel
1/4 tl gemalen kruidnagel
60 gram ongezouten roomboter
1 medium handsinaasappel
75 gram kristalsuiker
4 el vloeibare honing

Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3. Hak de walnoten (in keukenmachine) fijn. Meng de kaneel en kruidnagel erdoor.

Smelt in een pannetje de boter. Bestrijk de vorm met boter. Halveer de vellen deeg in de breedte. Leg een velletje deeg in de vorm en bestrijk met boter. Herhaal dit nog 3 keer. Verdeel de helft van het walnotenmengsel erover. Dek af met 2 beboterde velletjes deeg. Schep de rest van het walnotenmengsel erop. Dek af met de rest van de velletjes deeg, bestrijk elk velletje met boter.

Maak met een scherp mes inkepingen voor 8 stukjes. Bak de baklava in het midden van oven in ca. 35 min. lichtbruin.

Boen ondertussen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de sinaasappel uit. Zeef het sap en vul aan met water tot 100 ml (voor 8 stuks). Breng de suiker met de sinaasappelrasp en het verdunde sap aan de kook. Laat op laag vuur ca. 5 min. tot siroop inkoken. Roer de honing erdoor en laat tot gebruik afkoelen.

Neem de baklava uit de oven en schenk de siroop erover. Laat de baklava minstens 1 uur staan om de siroop goed in te laten trekken. Snijd de baklava via de inkepingen in blokjes. Serveer de baklava lauwwarm of op kamertemperatuur met een kopje sterke koffie.

©© Amstel 2020

De website van Aan Tafel! gebruikt cookies voor functionele en statistische doeleinden. Bij bezoek aan de website geef je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.