De Voorstelling
Play
Het smaakverhaal van

Bintou

Als Bintou haar familie mist, gaat ze de dvd van haar familie kijken en dan voelt ze zich weer goed. Familie is erg belangrijk voor haar. Van haar moeder heeft ze leren koken.

Bintou

Bintou komt uit een dorpje uit Gambia. Ze is met veel mensen opgegroeid, met haar vader en moeder, al haar zusjes en broers, neven en nichten. Inmiddels woont ze al een paar jaar in Amsterdam. Als Bintou haar familie mist, gaat ze de dvd van haar familie kijken en dan voelt ze zich weer goed. Haar familie is erg belangrijk voor Bintou. Ze mist haar overleden moeder heel erg. Van haar heeft ze leren koken.

In Nederland moet je altijd afspraken maken om bij elkaar langs te komen. In Gambia kan je altijd bij elkaar binnen lopen. Dat doet Bintou ook in Amsterdam. Als vrienden van haar kinderen langs willen komen, dan staat de deur altijd open.

Recept voor de fou fou van Bintou
750 gram runderlappen
500 gram Kip
125 gram gedroogde visjes
2 uien
1/2 bouillonblokje
250 gram pompoen
1/2 blikje tomatenpuree
2 el pindakaas
4 mini aubergines
4 okra’s
0.5 kg krab
4 gamba’s
1/2 rode peper
1/2 el sesamzaad
1/2 kokosnoot
1/2 limoen
2 cassave

Snijd het vlees, de kip en de vis in stukjes. Pel en snijd de uien. Leg alles in een hoge pan. Giet er koud water op tot het net onder staat. Voeg het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Snijd de pompoen in gelijken stukken van circa 5 bij 5 centimeter.

Haal na circa 1 uur zoveel mogelijk stukjes vis uit de pan en houd apart voor het serveren. Roer de pindakaas los met wat water. Prik met je mes wat gaatjes in de krab zodat deze meer smaak afgeeft. Voeg tomatenpuree, pindakaas, aubergine, okra, krab, gamba’s, rode peper en de pompoen toe. Laat circa 1 uur sudderen. Rooster de sesamzaadjes circa 4 minuten in een droge koekenpan en vijzel ze tot een pasta. Breek de kokosnoot open en bewaar het water. Rasp de kokos en voeg het water er aan toe. Pers voor de kokosmelk met je handen het water uit de rasp. Voeg de kokosmelk en het sap van de limoen toe aan de soep. Haal de groente uit de soep en vijzel met de sesampasta tot een gladde massa.

Schil en snijd de cassave in gelijke stukken. Rasp de stukken cassave zo fijn mogelijk.

Breng een liter water aan de kook. Meng een mok heet water met de geraspte cassave en breng op laag vuur aan de kook. Blijf circa 15 minuten roeren en voeg geleidelijk steeds een beetje water toe tot je een mooie heldere, dikke pap krijgt.

Roer de groentepasta door de soep. Schep de fufu in diep borden. Verdeel eerst het garnituur uit de soep rondom de fufu. Schenk het bord vol met soep.

©© Amstel 2020

De website van Aan Tafel! gebruikt cookies voor functionele en statistische doeleinden. Bij bezoek aan de website geef je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.