De Voorstelling

Smaalverhaal van

Eline Gemerts

Hele smaakverhaal

‘Een mens zal niet leven van brood alleen’. Een van de zinnen uit de bijbel die mij altijd bijgebleven is. Ik ben zelf niet gelovig maar mijn beide ouders leefden met de bijbel onder de arm. Mijn ouders hebben elkaar ontmoet op Nieuw Guinea. Zij werkte daar als leerkracht uitgezonden via de kerk (?) en mijn vader was vanuit Suriname als militair gestationeerd en de vonk is daar ergens overgeslagen. Mijn moeder had de oorlog meegemaakt en ook op Nieuw Guinea was er niet veel. Ze kookte vreselijk maar als je daar iets over zei hield je door de verhalen over gebrek wel je mond. Ook mijn vader die zelf veel beter kon koken (en ook wel beter gewend was) heeft nooit een woord gerept.

Een keer heeft ze het vlees zo laten aanbranden en de groente zo vreselijk doorgekookt dat ik het ‘as met gras’ noemde. Maar toch heb ik warme herinneringen aan de eettafel. Ze was altijd zo hartelijk en iedereen mocht altijd mee eten. Ik kan mij herinneren dat ze ook een keer twee jongens op straat zag, steeds alleen, rond etenstijd en plots zaten die jongens ook aan onze tafel en kregen een bord onder hun neus. Niemand zei ooit iets over de kwaliteit van het eten en at het met liefde op. Met liefde gemaakt, eet je met liefde op.

Tijdens het eten mochten we niet praten. We moesten stil zijn. Maar in die stilte hadden we eigenlijk altijd lol. Het is moeilijk vijf dochters werkelijk de mond te snoeren. Ook de geluiden van Suriname; de ventilator, de muziek van buiten, de wind, maakte dat ik het waarschijnlijk nooit als werkelijk stil ervaren heb.

Ik heb het talent van mijn moeder meegekregen. Ik geef er niet om. Ik houd van lekker eten maar ik heb geen enkel talent om het te bereiden. Gelukkig heb ik een vriend die heerlijk kan koken en waarmee ik met zoveel plezier in de Pijp woon. Hoe mijn thuis nu smaakt weet ik niet precies maar waar ik me thuis voel is de buurt. De drukte, al die verschillende mensen en de bewegingen op de straat. Mijn thuis smaakt naar de stad.

Mijn thuis smaakt naar as met gras.

Stap 1 van 2

 ?>

Ingezonden smaakverhalen

Mijn thuis smaakt naar...

Vanaf mijn 9de kook ik al. Tuurde ik al langs de rok van mijn moeder naar de pannen. Ik werd altijd weggestuurd omdat het gevaarlijk was. In die tijd werd er in Suriname gekookt met gasbommen (zo werden gasflessen daar genoemd). Er werd buiten gekookt. Wij hadden het goed vroeger. We hadden twee bedienden maar …

Lees meer
Mijn thuis smaakt naar...

Mijn thuis smaakt naar TIP TOP Witbrood met Blue Band en bruine suiker …opgebakken macaroni…en op een of andere manier smaakt het ook naar lang wachten of er nog iets gebeurd!

Lees meer
Mijn thuis smaakt naar...

Er was altijd een kerrie lucht aanwezig. Natuurlijk was er zo nu en dan vaker feest en toen kwam De trassi (smelly garnalen pasta) op tafel. Alhoewel we altijd Surinaamse Hindi platen (ik noem het nog steeds roti) hebben gegeten kunnen we tot op de dag van vandaag erg genieten van aardappelen, groeten en sausje. …

Lees meer
Mijn thuis smaakt naar...

Mijn thuis ruikt naar, na het douchen snel op schoot bij papa en in zijn armen en ruiken dat hij toch echt naar een vos ruikt. Mijn huis ruikt naar, appeltaart en heerlijk gemaakte pudding, ananas pudding en sneeuwpudding, of rijspudding met geglazuurde peertjes. Of aan het einde van de maand, als het geld bijna …

Lees meer
Mijn thuis smaakt naar...

Ik ben André 49 jaar uit zuidoost Europa. Mijn thuis smaakt mediterraans. Allemaal vers en met lekkere wijn. Ik ben een wereldburger, maar al 30 jaar woon ik in Nederland afgewisseld met Italië vanwege mijn zoon die daar woont. Een tijd waar de zussen en moeders kookten en de jongens en mannen aten. Oh maar …

Lees meer

©© Amstel 2020

De website van Aan Tafel! gebruikt cookies voor functionele en statistische doeleinden. Bij bezoek aan de website geef je toestemming voor het plaatsen van deze cookies.